Téma vykrádania bytov a osobných automobilov

06.07.2005 Celý región

Je obdobie prázdnin školákov a dovoleniek dospelých. Rodiny odchádzajú za oddychom do hôr, k moru, k príbuzným, na vidiek a pod. Byty a domy ostávajú na niek...
Je obdobie prázdnin školákov a dovoleniek dospelých. Rodiny odchádzajú za oddychom do hôr, k moru, k príbuzným, na vidiek a pod. Byty a domy ostávajú na niekoľko dní prázdne. A to je šanca pre zlodejov. Tí si však zvyknú vyhliadnuť tiež byty, ktoré ostávajú bez obyvateľov do neskorých večerných hodín v bežných pracovných dňoch. Preto je na mieste zvýšená opatrnosť.

Trestné činy krádeží vlámaním, ktorých v roku 2004 sme zaznamenali 3 592, tvoria najväčšiu časť trestných činov majetkovej povahy Z nich bolo 906 prípadov objasnených. Spôsobená škoda bola vo výške 105 534 000. - Sk.
Z krádeží vlámaním najviac bolo zaznamenaných vlámaní do rekreačných chát a to 497 prípadov, z ktorých bolo 127 objasnených. Najviac krádeží vlámaním bolo zaevidovaných v okresoch Prešov – 1 185, Poprad – 1 174 a Bardejov – 468.

Za uplynulý rok sme zaznamenali 337 prípadov krádeží vlámaním do bytov, z ktorých bolo 134 objasnených . Najviac ich bolo v okresoch Poprad – 122 (61 objasnené), Prešov – 76 (22 objasnené) a ďalej Humenné – 52 (24 objasnené), Vranov nad Topľou – 45 (13 objasnené), Bardejov – 42 (14 objasnené

Predmetom záujmu páchateľov sú finančné hotovosti, rôzna elektronika, predmety zo zlata, striebra, ale aj ošatenie, potraviny, lieh a cigarety.
Krádež vlámaním sú najviac páchané v nočnej dobe, počas víkendových dní, ale tiež aj v dennej dobe najmä počas prázdnin.
Na ochranu svojho domova si väčšina ľudí spomenie až po prvej negatívnej skúsenosti, či už svojej alebo susedovej.

Je toho viac, čo môžu občania urobiť aby sa nestali obeťou vlámania
Doporučené preventívne opatrenia občanom pred odchodom na dovolenku zo strany polície sú nasledovné:
-nevystatuje sa svojimi majetkovými pomermi a nehovorte o svojom odchode z domu či z bytu známym dopredu,
- uschovajte svoje cenné veci a doklady do bezpečnostnej schránky alebo domáceho trezoru, najlepšie je ak je zabudovaný pevne v podlahe alebo v stene, prípadne si dajte byt zabezpečiť signalizačným zariadením napojeným priamo na políciu, prípadne cennosti, hlavne šperky, cenné zbierky a pod. môžete uschovať počas vašej dlhodobejšej neprítomnosti v prenajatom trezore banky, doklady od drahého priemyselného i spotrebného tovaru si dobre uschovajte. Vyznačené výrobné číslo na doklade umožní polícii pátrať po Vašom odcudzenom majetku, po páchateľovi krádeže, vec identifikovať a vrátiť ju späť do vášho vlastníctva,
pred odchodom sa nikdy nezabudnite presvedčiť, či ste všetky okná riadne zavreli, presvedčte sa tiež, či sú zamknuté dvere na balkón, terasu, do pivnice alebo záhrady, nezaťahujte všetky žalúzie a rolety,
odložte rebríky a iné nástroje, ktoré by páchateľ mohol použiť pri vlámaní sa do rodinného domu,
v nijakom prípade neodkladajte kľúče do kvetináčov alebo pod rohožku, tam sa zlodej určite pozrie najskôr,
ak máte možnosť, zverte kľúč od domu alebo bytu spoľahlivému susedovi alebo príbuznému, ktorý bude váš byt pravidelne kontrolovať a vyberať poštovú schránku, nevybraté listy, alebo noviny sú neklamným dôkazom toho, že byt je prázdny.
Ak dobre vychádzate so susedom poproste ho, aby si za vašej neprítomnosti lepšie všímal aj váš byt, ak by sa mu niečo nezdalo, nech hneď bije na poplach,
v telefonickom záznamníku nenechávajte v nijakom prípade odkazy: \" Nájdete nás opäť
večer po … .hod. , \" lebo zlodeji sa často práve telefonicky presvedčia, či je \"čistý vzduch\",
zadokumentujte si svoje cenné veci ( zoznam, fotodokumentácia), prípadne spíšte výrobné čísla prístrojov. Tieto informácie pomôžu polícii v pátraní a poisťovniam pri likvidácii poistnej udalosti,
ak môžete, vytvorte zdanie, že je niekto v byte alebo v dome prítomný. Využite elektronické spínacie zariadenie, ktoré podľa nastavenia rozsvieti svetlá, zapne rozhlasový prijímač, televíziu a pod.
- dbajte na dobrú viditeľnosť vstupu do domu. Zlodej vždy uprednostňuje prístup maskovaný kríkmi či stromami, pretože sa cíti byť dobre krytý
- v súčasnosti je viac než vhodné mať byt či dom poistený. Dnes už môžete využiť služby rôznych poisťovní a vybrať si čo najvýhodnejšiu ponuku poistenia Vášho majetku
- pamätajte, že škody spôsobené krádežami predstavujú niekoľkonásobne väčšiu sumu ako investície do kvalitného zabezpečenia
- zaobstarajte si bezpečnostné dvere s certifikátom kvality
- pokiaľ bývate na prízemí, uvažujte o bezpečnostných fóliách na sklá, prípadne o ozdobných mrežiach
V prípade núdze sme pre Vás na bezplatnom telefónnom čísle 158

Polícia chráni životy, zdravie a majetok občanov, ale samotní občania by si mali predovšetkým v prvom rade uvedomiť , že je to ich majetok a mali by sa riadiť radami polície, ktoré pravidelne z našej strany zverejňujeme nielen v tlači, ale aj prostredníctvom televíznych či rozhlasových relácií zameraných na takúto problematiku.
V rámci prevencie rozširujeme rôzne propagačno-preventívne letáčiky s radami ako si ochrániť svoje obydlie a robíme rôzne prednášky . Na KR PZ máme poradensko-informačné centrum pre občanov , na ktoré sa môžu občania obrátiť telefonicky alebo osobne o radu a pomoc.

Vzájomná ohľaduplnosť na cestách
Začínajú sa prázdniny a letná turistická sezóna, ktorá sa prejavuje väčším počtom motorových vozidiel na našich cestách.
Počas prázdninového obdobia je zvýšený pohyb aj nemotorových účastníkov - chodcov, cyklistov a najmä detí. Nie všetci si uvedomujú nebezpečenstvo, ktoré im hrozí na cestách. Zo strany polície preto upozorňujeme vodičov, aby dodržiavali dostatočný bočný odstup od chodcov a cyklistov. Cyklisti by mali používať predpísané osvetlenia bicykla a chodci reflexné doplnky na odevoch.

Žiadame všetkých vodičov, aby rešpektovali jednotlivé ustanovenia zákona NR SR č. 315/1996 Z. z. o premávke na pozemných komunikáciách, aby dodržiavali predpísané osvetlenie, maximálnu rýchlosť jazdy v obci aj mimo nej a aby brali ohľad aj na ostatných účastníkov cestnej premávky.

Vykrádanie automobilov
V roku 2004 sme mali nahlásených 312 prípadov kradnutých motorových vozidiel. Z nich bolo 93 prípadov objasnených. Ku krádežiam motorových vozidiel najviac dochádza v okresoch Poprad - 155 prípadov, z ktorých bolo objasnených 35 prípadov, Prešov - 92 prípadov, objasnených bolo 29, a Humenné - 31 prípadov, objasnené boli 14 prípady.

Podľa dostupných štatistík aj naďalej predstavujú krádeže motorových vozidiel a vecí v nich najväčší podiel z majetkovej trestnej činnosti. Ako sa proti krádeži brániť?

Občania by mali pamätať na to, že motorové vozidlo nie je a ani nemôže slúžiť ako bezpečnostná schránka na úschovu vecí a predmetov. Všetky voľne a viditeľne ponechané veci v motorovom vozidle sú lákadlom pre zlodejov tak ak majú väčšiu batožinu, ktorú si nemôžu vziať so sebou, nech ju uložia do batožinového priestoru, kde nie je ju vidno.
Nie je rozhodujúce či sa v aute nachádzajú viac, či menej cenné veci, pri krádeži zväčša dochádza aj k poškodeniu motorového vozidla, čo zvyšuje spôsobenú škodu.
Pri každom vzdialení sa od vozidla ho treba uzamknúť.
Nemôže sa nikto spoliehať na to, že sa vzdiaľuje iba na chvíľu lebo ku krádeži môže dôjsť aj v priebehu krátkeho okamžiku.
Pokiaľ máme v blízkosti strážené parkovisko, tak ho treba využiť a neparkovať na neosvetlených a odľahlejších miestach.
Kombináciou kvalitného elektronického a mechanického zabezpečenia dokážeme zlodeja už dopredu odradiť.

Zamykajte svoje auto vždy, aj keď sa od neho vzďaľujete len na niekoľko minút. Príležitostní zlodeji, alebo zlodeji, ktorí majú vytypované práve vaše auto, čakajú len na takúto chvíľkovú nepozornosť.
Nielen auto uzamknite, ale dávajte pozor aj na zatváranie okien, dverí, kufra, odmontovanie antény.
Nenechávajte kľúče od auta v spínacej skrinke.
Nenechávajte nikdy náhradné kľúče, doklady od auta a ďalšie dôležité doklady v aute.
Parkujte auto v garáži, na stráženom parkovisku, alebo blízko domu na dobre osvetlenom a prehľadnom mieste.
Doporučuje sa dať urobiť pieskovanie okien, ktoré slúži pri identifikovaní vozidla ak sa nájde, nakoľko na každom okne je vypieskované číslo, podľa ktorého sa dá identifikovať vozidlo. Vypieskovanie okien sťažuje aj ďalší predaj ukradnutého vozidla.
Cenné veci ponechané na obdiv v aute priamo priťahujú zlodejov, preto ich radšej odložte do batožinového priestoru.
Ak chcete mať v aute autorádio, výhodnejšie je ak máte zakúpené prenosné autorádio.
Využívajte mechanické zábranné prostriedky (uzamykacia tyč na volant, uzamykanie riadiacej páky a pod. ), elektronické zariadenia (sirény, imobilizéry, elektronické čipy a pod. ), alebo ich kombinujte znížite tak možnosť možnosti ukradnutia vozidla.
Pri kúpe ojazdeného motorového vozidla venujte pozornosť výrobným číslam a pod.
Majte zapísané evidenčné číslo vozidla alebo štátnu poznávaciu značku svojho vozidla, číslo motora, podvozku, karosérie a iné dôležité údaje, prípadne i ďalšie odlišnosti a uschovajte si tento zoznam doma pre prípad, že by ste sa stali obeťou krádež

Toto je k účastníkom cestnej premávky – možno sa Vám zíde

Vodiči – dodržiavanie dopravných predpisov je samozrejmosťou a heslo „ pomaly ďalej zájdeš“ tu platí viac ako kdekoľvek inde. Nezabúdajte, že na cestách dochádza k skratovým situáciám. Reakcie iných vodičov a účastníkov cestnej premávky sú niekedy nepredvídateľné – dodržiavajte preto stanovenú rýchlosť a odstup, jazdite radšej pomalšie. Zbystrite pozornosť pri zastávkach hromadnej dopravy – nikdy neviete, či vám niekto nevbehne do dráhy. Vždy rešpektujte prednosť peších na prechodoch pre chodcov. V opačnom prípade nielen porušujete predpisy – je to aj prejav hrubej arogancie. Vozidlám s výstražnou zvukovou signalizáciou – sanitky, policajné a hasičské vozidlá – uvoľnite cestu. Nikdy neviete, kedy budete rýchlu pomoc potrebovať vy. K zodpovednému prístupu každého motorizovaného účastníka premávky patrí pravidelné vyšetrenie zraku. Alkohol za volantom je tabu. V prípade, že užívate lieky, ktoré môžu utlmiť vaše reakcie za volantom, nesadajte si zaň.

Na Slovensku vládne opäť obdobie známe ako letná turistická sezóna. V čase od 1. júla do 31. augusta je vzhľadom na špecifickosť tohto obdobia charakteristické aj zameranie hliadkovej služby dopravnej polície. Zvýšený pohyb všetkých skupín účastníkov cestnej premávky na pozemných komunikáciách, vrátane zvýšenej zahraničnej tranzitnej prepravy, prináša so sebou aj väčšie riziká v súvislosti s porušovaním pravidiel cestnej premávky, príp. so vznikom dopravných nehôd. Na základe analýz vývoja dopravno-bezpečnostnej situácie predošlých období bude preto zo strany dopravnej polície výkon dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky zameraný do miest a v čase zvýšeného pohybu chodcov v mestských aglomeráciách, výskytu tragických dopravných nehôd, kumulácie cestnej dopravy, do miest kde dochádza k častému výskytu kolíznych situácií i do frekventovaných miest v blízkosti letných rekreačných oblastí. S maximálnym využitím technických prostriedkov na meranie rýchlosti jazdy vozidiel, odhaľovanie priestupkov v dynamike cestnej premávky, na zisťovanie požitého alkoholu či sledovanie dodržiavania základných povinností vodičov a ich spolujazdcov budú preto policajti služby dopravnej polície vo vybraných dňoch a čase v priebehu uvedených dvoch mesiacov vykonávať kontroly so zameraním na dodržiavanie jednotlivých ustanovení pravidiel cestnej premávky a ich porušenia budú sankcionované podľa platného sadzobníka pokút.
Určite je želaním každého z nás, aby sme i toto dovolenkové a prázdninové obdobie prežili s pocitmi čo najpríjemnejšími, bez skúseností z dopravných nehôd a ich častokrát tragických následkov, ktoré už nejde vrátiť späť, aby si naše deti mohli dosýta vychutnať vytúžený oddych od školských lavíc a aby sa v septembri mohli opäť do nich vrátiť.
 

Vyberte región

mark